Mitä alaraajafysioterapialla saavutetaan

Alaraajafysioterapia

Ihminen ottaa päivittäin tuhansia kävelyaskeleita ja jalat ovatkin yksi tärkeimmistä kehonosista, sillä niiden päällä vietetään paljon aikaa. Kipu jaloissa, polvissa, lonkissa tai jopa selässä kertoo, että alaraajojen toiminnassa on jotain häiriötä. Jalkojen alueen ongelmat saattavat heijastua koko kehoon, jolloin tarvitaan alaraajafysioterapiaa.

Alaraajafysioterapia perustuu huolelliseen alkututkimukseen, jossa kartoitetaan alaraajojen nivelten ja lihasten toimintaa sekä miten alaraajat toimivat yhteen muun kehon kanssa. Tutkimisen tarkoituksena on löytää syy oireiden takana. Alaraajafysioterapiassa selvitetään aina myös tukipohjallisten tarve sekä keskustellaan kenkien merkityksestä.

Tutkimisen jälkeen laaditaan henkilökohtainen harjoitusohjelma, ja lisäksi tarvittaessa tehdään manuaalista käsittelyä esim. liikkuvuuden edistämiseksi.

kipeäjalka (1)
Jalkaterän alueen ongelmat

Jalkaterän ongelmia voivat olla mm. vaivasenluu ja muut varpaiden virheasennot, päkiäkipu, kantakipu ja laajempi jalkapohjan kipu. Alaraajafysioterapia perustuu huolelliselle tutkimiselle, jossa kartoitetaan jalan toiminnan lisäksi myös polven, lonkan ja selänkin toimintaa. Tutkimisen jälkeen alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti laatii hoitosuunnitelman, joka sisältää henkilökohtaisia harjoitteita, tarvittaessa manuaalista käsittelyä esim. nivelten mobilisointia sekä ohjauksen kenkien valinnassa.

Nimetön suunn.malli (4) (1)
Nilkan alueen ongelmat
Nilkan alueen ongelmia ovat usein erilaiset nyrjähdykset, yli- ja alipronaatio sekä akillesjänteen ongelmat. Tärkeää on kartoittaa nilkkanivelten toiminta sekä onko säären ja pohkeen lihaksiston voimassa ja liikkuvuudessa mahdollisia puolieroja. Nilkan alueen vammat kannattaa aina käydä tutkituttamassa ja hoitamassa fysioterapiassa, sillä hoitamattomana ne voivat aiheuttaa häiriöitä pidemmänkin ajan jälkeen. Esimerkiksi hyvin yleisen nilkan nyrjähdyksen eli inversiovamman oletetaan paranevan itsesään, vaikka kyseinenkin vamma tarvitsisi kuntoutusta.
body-2703405_1920 (1)
Polven alueen ongelmat
Polvikivut ovat yksi yleisimmistä tuki- ja liikuntaelimistönvaivoista. Polven alueen ongelmat jaetaan syntymekanismin mukaan rasitusperäisiin sekä vamman aiheuttamiin. Tällaisia ongelmia ovat mm. polven nivelrikko, juoksijan polvi, hyppääjän polvi ja polven ristisiteen vammat. Polvikivun syy on kuitenkin usein muualla kuin itse polvessa. Esimerkiksi toimintahäiriö nilkassa toi lonkassa oireilee usein polvessa. Siksi polviongelmissa huolellinen jalkaterän, nilkan ja lonkan toiminnan tutkiminen on tärkeää. Polvivaivojen fysioterapiassa keskitytään kivunhoitoon esimerkiksi manuaalisen käsittelyn ja kinesioteippauksen avulla. Lisäksi fysioterapiassa on tärkeää harjoitella liikkeiden hallintaa erilaisissa tilanteissa, kuten kävelyssä, juoksussa ja hypyissä.

MoveSole -Kävelyanalyysi

MoveSole -älypohjallisilla tutkitaan kävelyä ja analysoidaan painopisteiden kulkeutumista askeltaessa. Mittaus tapahtuu asiakkaan omilla kengillä, joihin älypohjalliset asetetaan. Mittaus tapahtuu joko sisätiloissa tai ulkona. Kävelyanalyysissa tarkastellaan alaraajojen kuormitusta sekä kävelyn symmetriaa. Älypohjallisia pystytään myös käyttämään symmetrisen kävelyn opettamisessa. Jos oireet esiintyvät erityisesti juuri kävellessä tai juostessa, suositellaan kävelyanalyysia tehtäväksi.

Faskiahieronta

Faskiahieronnassa käytetään tehokasta käsittelytekniikkaa, jolla saadaan vähennettyä kipuja sekä parannettua liikkuvuutta. Käsittely kohdistuu faskioihin eli peitinkalvoihin, jotka ympäröivät lihaksia, lihasryhmiä, verisuonia ja hermoja sitoen rakenteita yhteen. Käsittelyn näkökulma on kuntouttava, jolla pyritään normalisoimaan faskioiden toimintaa eli saamaan faskiat nesteytymään ja liukumaan paremmin. Jo yksikin hierontakerta voi tuoda nopeaa helpotusta, mutta usein suositellaan muutamia käyntikertoja kuuriluontoisesti. Käsittelyn yhteydessä saat mukaasi myös vinkkejä ja muutamia liikeohjeita, kuinka pitää yllä käsittelyn tuomaa tulosta.

FasciaMethod -ohjaus

FasciaMethod on fysioterapeuttien kehittämä kehonhuoltomenetelmä, jossa yhdistyvät myofaskiaalinen liikkuvuusharjoittelu, dynaaminen täsmävenyttely kireille lihaksille, liikehallintaharjoittelu ja faskiakäsittely pallolla. Näkökulma on kuntouttava sisältäen harjoitteita yleisimpiin tuki- ja liikuntaelinoireisiin. Varaa aika itsellesi yksilöllisen FasciaMethod -ohjelman suunnitteluun ja ohjaukseen.

 

Hinnasto

Fysioterapia 60 min
Fysioterapia 45 min
Faskiahieronta 60min
Yksilölliset tukipohjalliset (sis. arvioinnin/lyhyen tutkimisen + valmistuksen)
60€
54€
60€
125-155€
    • Lääkärin lähetteellä KELA-korvaus 8€ / 60min ja 6€/ 45 min. Vastaanotolle voi tulla myös ilman lääkärin lähetettä.
    • Fysioterapiaa sekä faskiahierontaa voi maksaa myös Smartumin edulla sekä e-Passin Hyvinvointipassilla.
      Liikuntaetuja ei voi näihin hyödyntää.

HUOMIO! Mahdolliset peruutukset tulee tehdä tekstiviestillä 24 h ennen varattua aikaa. Peruuttamattomista ajoista tai alle 24 h perutuista ajoista veloitamme 50 % palvelun hinnasta. Sairastapaukset katsotaan tilannekohtaisesti.

Puhelin

040 522 7841

Sähköposti

terhi@fysioterhijokela.fi

Osoite

FHL Yli-Kunto, Torikatu 3, 84100 Ylivieska